Blog: #durftevragen

 Annemarieke Blom

Ondertussen maken de andere drie leden van het tuinteam de dakgoot schoon, snoeien heggen, schonen het terras op en knippen de bruidssluier weg. Mijn alleenstaande vader heeft zijn pols gebroken en overzag het oerwoud in zijn tuin niet meer. Zonder een gebroken pols had hij de hulp nooit gevraagd. Niet omdat hij geen ondersteuning nodig heeft, op zijn mondje gevallen is of een kwetsbare burger is. Nee, net als heel veel andere Nederlanders heeft hij onbewust last van vraagverlegenheid.

De gedachte is dat je het allemaal zelf moet kunnen. Een geïndividualiseerde maatschappij werkt dat in de hand. Het is ook een beetje Nederlands: niet klagen, maar dragen, niet leunen, maar steunen. De overheid heeft het vaak over kwetsbare burgers die moeilijk hulp vragen en accepteren. Ik vind het juist opvallend in hoeveel lagen van de bevolking vraagverlegenheid een rol speelt. Bent u weleens in dubio of u hulp zult vragen of niet? Ik wel. Ik pleit ervoor dat we het sociale werk waarin we zitten altijd even spiegelen aan ons eigen gedrag. De meeste aandacht van het welzijnswerk gaat uit naar kwetsbare groepen, maar ook welgestelde inwoners mogen bewuster worden van hun vraagverlegenheid. Ja het klopt; mensen met een beperking zijn vaak behendiger geworden in hulp vragen. Daar kun je wat van leren. Het vragen van hulp en het versterken van je netwerk is nuttig voor iedereen. Je weet maar nooit wanneer je je pols breekt namelijk.

Het aanvaarden van hulp is ook niet makkelijk. De vrager is zwak en de helper is sterk, denkt men. Hoe vaak heb ik wel niet aangeboden om op te passen op kinderen, boodschappen te doen of de auto uit te lenen? Het kan natuurlijk dat de personen in kwestie geen vertrouwen in mijn hulp stellen, maar dat durf ik te betwijfelen. Het is vooral de drempel die je over moet op het moment dat je die hulp echt kunt gebruiken. Durf je het dan te vragen? Nee, toch maar zelf doen. Hier moeten we met z’n allen eigenlijk vanaf, ook de zogenaamde sterke burger.

Dankzij het gebruik van social media zijn er gelukkig initiatieven die schreeuwen om meer uitwisseling van vraag en aanbod van hulp. Denk aan de hashtag (het hekje) dat op Twitter gebruikt wordt voor topic #durftevragen. Gebruik je dit, dan kunnen andere Twitteraars je mogelijk verder helpen, zoals “Wie weet hoe ik aan een vrijwillige verzorgende voor 3 dagen kan komen die ons uit de brand helpt?”. Of Durftevragen.nl die bijeenkomsten organiseert waar mensen hun vragen stellen en elkaar direct verder helpen. Dit is vooral gericht op professionals en zelfstandigen, maar de tips zijn nuttig voor iedereen. Stel de goede vraag, zie hoeveel hulpvaardige mensen er zijn en maak daar gebruik van. Dat er meer hulp aanwezig is dan men denkt, komt omdat helpen een positief gevoel geeft. Psychiater Nagy zegt in magazine Flow (dec. 2010) dat helpen zorgt voor zelfvertrouwen, geluk en psychosomatisch welbevinden. Psychologen noemen dit een helper’s high.

Hulp is er dus wel. Het gaat om het inzichtelijk maken van de hoeveelheid, zodat men daar gebruik van durft te maken. Dat is nou een mooie taak voor de overheid. Toch kun je op kleine schaal gewoon zelf beginnen: hulp vragen. Pas als we ons over die schroom heen zetten, kunnen vraag en aanbod beter aansluiten. Ik beloof u dat ik zelf meer hulp zal vragen bij mijn huishouden van Jan Steen, het vinden van een leuk cadeau voor dat familiefeest en het upgraden van mijn laptop. Tot slot: wederkerigheid zorgt er voor dat niet één van beide partijen zich bezwaard gaat voelen. Hoe vaak stond mijn vader niet klaar voor een timmer- of schilderklus? Ik heb helemaal zin om binnenkort mijn vader weer te helpen in de tuin. Ook zonder lekker etentje aan het einde van de dag!
 

Sinds de sluiting van het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (01-11-2012) is Alleato in ontwikkeling om een nieuwe koers te gaan varen als sociaal investeerder. Alleato beheert vastgoed en wil een klein fonds opzetten voor nieuwe vormen van samenleven en de ontwikkeling van sociale netwerken in buurten en wijken in de provincie Utrecht.